آیه  :

وَإِذْ قُلْتُمْ یا مُوسَی لَنْ نَصْبِرَ عَلَی طَعَامٍ وَاحِدٍ فَادْعُ لَنَا رَبَّک یخْرِجْ لَنَا مِمَّا تُنْبِتُ الْأَرْضُ مِنْ بَقْلِهَا وَقِثَّائِهَا وَفُومِهَا وَعَدَسِهَا وَبَصَلِهَا قَالَ أَتَسْتَبْدِلُونَ الَّذِی هُوَ أَدْنَی بِالَّذِی هُوَ خَیرٌ اهْبِطُوا مِصْراً فَإِنَّ لَکمْ مَا سَأَ لْتُمْ وَضُرِبَتْ عَلَیهِمُ الذِّلَّةُ وَالْمَسْکنَةُ وَبَاءُوا بِغَضَبٍ مِنَ اللّهِ ذلِک بِأَ نَّهُمْ کانُوا یکفُرُونَ بِآیاتِ اللّهِ وَیقْتُلُونَ النَّبِیینَ بِغَیرِ الْحَقِّ ذلِک بِمَا عَصَوا وَکانُوا یعْتَدُونَ [1]

ترجمه:

و (یادکنید) هنگامی را که گفتید: «ای موسی! بر یک غذا شکیبایی نمی کنیم، پس برای ما از پروردگارت بخواه تا از آنچه زمین می رویاند، از سبزی اش و خیارش و سیرش و عدسش و پیازش، برای ما بیرون آورد.» (موسی) گفت: «آیا چیزی را که آن پست تر است جایگزین چیزی می کنید که آن بهتر است. در شهری فرود آیید؛ چرا که آنچه خواستید (در آنجا) برای شما هست.» و (نشان) خواری و بینوایی بر آنان زده شد؛ و باز گرفتار خشمی از جانب خدا شدند؛ این بخاطر آن است که آنان همواره به نشانه های خدا کفر می ورزیدند، و پیامبران را به ناحق می کشتند، این از آن روی بود که نافرمانی کردند و همواره [از حدّ] تجاوز می کردند.

نکته ها و اشاره ها:

1. بنی اسرائیل، به لطف الهی، توسط موسی علیه السلام از چنگال فرعون مصر نجات یافتند و نعمت های فراوانی به آنان داده شد، ولی آنان به جای سپاس گزاری، بهانه تراشی کردند و راه تجاوزگری و نافرمانی را در پیش گرفتند و به خاطر همین صفات و کارهای زشت، ذلیل و گرفتار خشم خدا شدند.

2. تنوع طلبی یکی از صفات انسان است که می تواند سازنده و کمال آفرین باشد، ولی انسان نباید اهداف اساسی خود را فدای لذت طلبی و تنوع طلبی خویش سازد. تنوع طلبی دام شیطانی است که در جهان امروز نیز استعمارگران و شرکت های بزرگ تجاری از آن سوءاستفاده می کنند و مردم را به سوی محصولات رنگارنگ خویش می کشند و ثروت های آنان را به غارت می برند.

3. «مَن و سَلوی»دو غذا، مانند عسل و بلدرچین بودند و انرژی و پروتئین داشتند، ولی بنی اسرائیل آنها را رها کردند و به سراغ غذاهای متنوع عادی و پست رفتند.[2]

البته تنوع طلبی انسان امری طبیعی است، اما مشکل اصلی بنی اسرائیل بهانه جویی آنها بود، که می خواستند در برابر موسی علیه السلام و برنامه های او مشکل آفرینی کنند.

4. نکته ی جالب آن است که بنی اسرائیل به موسی علیه السلام گفتند: «از پروردگار خودت بخواه». از این تعبیر روشن می شود که آنان هنوز خدا را کاملًا پروردگار خویش نمی دانستند.

5. این آیه به یک قانون تاریخی که بر قوم یهود حاکم شده اشاره می کند.

یهودیان در طول تاریخ گرفتار ذلت [3] و خشم خدا بودند و هستند و همیشه با خواری و آوارگی و ناامنی زندگی می کنند.

البته این محکومیت تاریخی نتیجه ی صفات زشت آنان است که مردمی ناسپاس در برابر آیات الهی، پیامبرکش، تجاوزپیشه و نافرمان اند.[4] این صفات نه تنها در بنی اسرائیل بلکه در گروه کثیری از یهودیان عصر ما (یعنی صهیونیست ها در فلسطین اشغالی) نیز دیده می شود.

6. مقصود از »مصر» در این آیه مفهوم کلی شهر است؛ یعنی بنی اسرائیل در بیابان در مرحله ی آزمایش و خودسازی و بهره مندی از نعمت های الهی بودند، هر چند غذاهای متنوع نداشتند. در شهرها غذاهای متنوع وجود داشت، اما برنامه ی خودسازی آنان قطع می شد؛[5] از این رو، در این آیه از شهرنشینی با لحنی سرزنش آمیز سخن گفته شده است.

7. مقصود ازاینکه بنی اسرائیل پیامبران الهی را می کشتند چیست؟!

بنی اسرائیل سخنان (و اسرار) پیامبران را می شنیدند و پخش می کردند و در نتیجه آنان گرفتار جبّاران می شدند و به قتل می رسیدند.[6]

آموزه ها و پیام ها:

1. یهودیان افرادی تنوع طلب، بهانه جو، ناسپاس، نافرمان و تجاوزگرند، (پس مراقب تجاوزگری آنان باشید).

2. قانون تاریخی خدا در مورد یهود آن است که (به خاطر صفات زشتشان)، همواره ذلیل باشند.

3. ناسپاسی در برابر آیات الهی و پیامبران خدا، انسان را گرفتار خشم الهی و ذلت مستمر می گرداند.

4. تجاوزگری و سرپیچی از دستورهای الهی، ذلّت زاست.

5. قدرشناسی در برابر آیات الهی و پیامبران و پرهیز از گناه و تجاوز، انسان را از ذلّت دور می سازد (و عزّت آفرین است).

6. شهرنشینی حسّ تنوع طلبی انسان را ارضا می کند (اما مشکلات و کمبودهایی را نیز به دنبال دارد؛ پس مراقب باشید!).

پی نوشت:

[1] سوره بقره، آیه 61

[2] البته سبزیجات و عدس و پیاز و ... ممکن است غذاهاى خوبى باشد، اما در برابر مَن و سلوى، پست‏تر به شمار مى‏آمد.

[3] واژه‏ى« ذلّت» از ریشه‏ى« ذلل» به معناى خوارى است. برخى برآن‏اند که« ذِل» به‏معناى خوارى و« ذُل» به معناى رام شدن است.

[4] در مورد صفات یهود ذیل آیات 112، سوره‏ى آل عمران و 4، سوره‏ى اسراء مطالبى‏بیان خواهیم کرد.

[5] برخى مفسران احتمال داده‏اند منظور از مصر، همان کشور مصر باشد( فى ظلال‏القرآن، ذیل آیه).

[6] این مطلب در حدیثى از امام صادق علیه السلام در کافى و تفسیر عیاشى آمده است( تفسیر صافى، ج 1، ص 138) ولى برخى مفسران نیز احتمال داده‏اند که منظور کشتن شعیب، زکریا و یحیى است( همان).

 

یکی از مهمترین عوامل حیات انسان سلامتی است که با تغذیه بسیار در ارتباط است. تغذیه سالم یک نعمت است که باید در زندگی استفاده و حفظش کنیم. اینکار بدون همت و تلاش خودمان امکان پذیر نیست.

امروز مواد صنعتی و شیمیایی به شدت در اغذیه مردم به دلیل تولید بیشتر همراه با سود بیشتر در صنایع غذایی رسوخ کرده و همچنان خطرات ناشی از آن بر بدنه سلامت جامعه با لاپوشانی همراه است.

 

 

گوشت بلدرچین یکی از طبیعی ترین محصولات ارگانیک می باشد که جایگزین مناسبی برای مصرف گوشتی طیور مردمان صنعتی شده این روزگار است.

 

#بلدرچین #گوشت #سلامتی #اقتصاد_مقاومتی #قرآن #بلدرچین_در_قرآن #طب_سنتی #طب_اسلامی #توکل_برخدا #خواستن_توانستن #شکست_مقدمه_پیروزی #پرورش_طیور #ساده_زیستی #پشتکار #زندگی_زیباست #جوان_ایرانی #تلاش_مقاومت #تغذیه سالم  #سلامتی_غذایی_گذشتگان #پرورش_بلدرچین #تخم_بلدرچین



نظر بدهید

لینک ثابت - نوشته شده توسط علی در یکشنبه 96 تیر 18 ساعت ساعت 10:45 عصر